Wanneer u op de verkeerde manier uw houthaard gebruikt, kan er rook in de kamer van de open haard komen. Rookt uw houtkachel veel? Dan gaat er iets niet goed. In dit blogbericht gaan we verder in op dit probleem en dragen we oplossingen aan zodat u geen overlast meer ondervindt.

Hoe komt het dat mijn open haard rookt?

Als een open haard overdadig rookt, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Hieronder vindt u een beknopte lijst met mogelijke oorzaken, waarvan sommige wellicht eenvoudiger te verhelpen zijn dan u denkt!

  • Het rookkanaal kan dicht zitten. Schakel een professionele schoorsteenveger in om het rookkanaal te inspecteren.
  • Er is te weinig zuurstof in de kamer, doordat de afzuigkap boven het fornuis aan staat.
  • De houtkachel is niet goed afgestemd op het rookkanaal. Het kan zijn dat de diameter van het rookkanaal te groot of te klein is voor de kachel. Een juiste houtkachel installatie is heel belangrijk voor een goede werking van de kachel.

Lees hier meer over veilige houtkachel installatie

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Waarom verspreidt mijn houtkachel een vieze geur?

Wanneer u op de juiste manier stookt (Zwitserse Methode) en goed hout gebruikt (onbewerkt met een vochtpercentage tot 18%), zult u de haard of kachel niet ruiken. Krijgt u een houtkachel geur in huis wanneer de haard of kachel aangaat? Dan moet u de oorzaak zoeken bij het stoken of het hout. Stook daarom via de Zwitserse Methode. Hierbij ligt het meest brandbare materiaal bovenop en steekt u als het ware omgekeerd. Ook is het heel belangrijk dat u goed, droog hout gebruikt.

Klik hier voor Zwitsers Stoken

Typische complicaties bij open haarden

Wat zijn nu veelvoorkomende problemen met houthaarden en houtkachels?

  • Onvolledige verbranding – Dit treedt op wanneer niet alle brandstof volledig wordt omgezet. Dit kan resulteren in de vorming van ongewenste bijproducten zoals koolmonixide, roet en andere schadelijke stoffen. Zorg voor voldoende luchttoevoer en wees niet te zuinig met brandstof. Onvolledige verbranding heeft een negatieve invloed op de luchtkwaliteit en ook kunt u de verbranding ruiken. Stook via de Zwitserse Methode, waardoor snel volledige verbranding optreedt.
  • Problemen met de schoorsteen – Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen om aanslag in het rookkanaal tegen te gaan. Ook stoken met droog hout zorgt ervoor dat het rookkanaal niet dicht slibt. Aanslag en verstoppingen in het rookkanaal kunnen ervoor zorgen dat rook in de kamer van de open haard komt. Ook kan bij een slecht onderhouden rookkanaal lekkage ontstaan. Dit vergroot het risico op schoorsteenbranden.

Houthaard in de woning.

Redenen voor rookgeur in de woning

Wat zijn de oorzaken van een rooklucht in huis? En hoe kunt u dat voorkomen?

 • Slechte luchtstroom oftewel een slechte ventilatie kan ontstaan doordat er onvoldoende beweging van lucht plaats vindt. Gevolgen hiervan kunnen zijn ophoping van vocht, onaangename geurtjes, maar dus ook rooklucht in huis. Een slechte ventilatie heeft invloed op de rookafvoer, dus zorg voor een goede ventilatie, zeker wanneer de haard of kachel brandt! Let op geblokkeerde ventilatieopeningen en zorg daarnaast voor schone luchtfilters. Beter voor mens en dier.
 • Verkeerd brandstofgebruik is bijvoorbeeld wanneer u geverfd hout gebruikt om te stoken of hout met een vochtpercentage boven de 18%. Voorkom rookproblemen door de juiste brandstof te kiezen en op de goede manier te stoken.

Klik hier voor Zwitsers Stoken

Wat is de oorzaak dat rook naar binnen slaat in een houthaard?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat rook naar binnen slaat in een houtkachel. Een veelvoorkomende reden is dat er niet voldoende trek in het rookkanaal is. Goede ventilatie is hierbij cruciaal. Andere mogelijkheden zijn een verstopt rookkanaal, een verkeerde afstelling van de luchttoevoer of een mismatch tussen het rookkanaal en de haard of kachel. Ook kan het zijn dat het rookkanaal verstopt is door een vogelnest of opgehoopt roet. Laat uw haard dan ook jaarlijks vegen door een professionele schoorsteenveger.

Spartherm houthaard.

Hoe stook je vuur zonder dat er rook ontstaat?

Door te stoken via de Zwitserse Methode wordt de rookontwikkeling geminimaliseerd. Plaats 2 of 3 houtblokken plat op de bodem met de gekloofde kant naar boven. Leg daarbovenop eventueel nog een rij blokken. Hier bovenop legt u kleine houtjes kruislings op het grotere hout. Bovenop de aanmaakhoutjes legt u een aantal aanmaakblokjes die u aansteekt met een lange lucifer of aansteker. Zorg voor een goede luchttoevoer en snel ontstaat volledige ontbranding. Het genieten kan beginnen!

Hoe kun je houtrook in huis tegen gaan?   

In dit blogbericht heeft u al veel kunnen lezen over de oorzaken en oplossingen van rooklucht in huis. Belangrijk is om de ruimte waar de haard of kachel staat goed te ventileren. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat u een goede haard of kachel heeft die op de juiste manier geïnstalleerd is. Wanneer u een houtkacheltje bij de bouwmarkt koopt en deze laat installeren door de buurman, is het resultaat heel anders dan wanneer u een houtkachel koopt bij Van Manen en deze laat installeren door onze gecertificeerde installateur. Bij ons kunt u alleen houtkachels vinden die voldoen aan de EcoDesign richtlijnen, dit zijn strenge milieueisen die gelden in Europa. Ook bent u verzekerd van een juiste installatie. Daarnaast krijg u nog een stooktraining cadeau. Op deze avond leert u stoken via de Zwitserse Methode. Zo maken we samen de kans op houtrook in uw woning nihil. En heeft u toch problemen? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze service afdeling!

Hoe moet je een open haard onderhouden?

Laat uw houthaard of houtkachel ieder jaar controleren door een erkende schoorsteenveger. Een schoorsteenveger reinigt en inspecteert de schoorsteen voor een veilige en efficiënte werking van de haard of kachel. Vuiligheid wordt verwijderd. Dit vermindert de kans op schoorsteenbranden.

Lees hier meer over schoorsteenvegen

Kalfire inbouw houthaard.

Waarom is een juiste installatie belangrijk?

Wanneer een toestel niet op de juiste manier geïnstalleerd is, is het voor u als stoker vrijwel onmogelijk om de haard of kachel goed te gebruiken. Heeft u vaak rook in uw kamer? Bedenk waar u de haard of kachel heeft gekocht en of deze op de juiste manier is geïnstalleerd. Heeft u een verouderde open haard? Dan doet u er verstandig aan om deze te vervangen door een moderne houthaard of houtkachel. U bent van harte welkom in onze 1.500m2 showroom in Barneveld. Ontdek ons ruime assortiment haarden en kachels en laat u informeren door onze kundige adviseurs. Wij helpen u graag aan een kwaliteitskachel, met daarbij natuurlijk een juiste installatie én een stooktraining cadeau!

Conclusie

Wanneer u regelmatig last heeft van rook in de kamer van de open haard, kan dat komen door verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaken zijn en oplossingen zijn:

 • Slechte ventilatie – Zorg ervoor dat u in de kamer waar de haard of kachel staat voldoende ventileert.
 • Verkeerde installatie – Een juiste installatie van een houthaard of houtkachel is een stukje vakmanschap. Kies voor een partij die deze kennis in huis heeft.
 • Verouderde haard of kachel – Heeft u een verouderde open haard in huis? Misschien is het verstandig om te kijken naar een moderne haard of kachel. Hiermee stookt u een stuk schoner.
 • Slecht onderhouden rookkanaal – Laat uw haard of kachel tenminste 1 keer per jaar vegen door een professionele schoorsteenveger.

Wilt u meer weten over onze houtkachels? U bent van harte welkom in onze uitgebreide showroom in Barneveld.

Klik hier voor onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina