Lekker met je gezin of vrienden genieten van lange avonden bij een behaaglijk, knisperend houtvuur. Dat kan prima op een verantwoorde manier. Hoe dat werkt laten ze je zien bij Van Manen haarden en kachels.

Veel misverstanden en vooroordelen over houtstook

In de showroom van het Barneveldse bedrijf merken ze dat er veel misverstanden en vooroordelen zijn over houthaarden en houtkachels. Die weerleggen ze met liefde. Dat gebeurt onder andere tijdens stookavonden, waarin adviseurs van Van Manen haarden & kachels mensen uitleg geven over de vier pijlers van verantwoord verwarmen met een haard of kachel.

Pijler 1: Kies voor een moderne haard of kachel

Ga je een nieuwe haard of kachel uitzoeken? Kies dan voor een toestel met een EcoDesign-label. Het Eco Design-label is een Europees keurmerk voor schone haarden en kachels. Haarden en kachels met dit label hebben een rendement van minimaal 75 procent. Dat betekent dat ze het grootste deel van de energie in het hout omzetten in warmte. Ook stoten ze maar heel weinig fijnstof uit: maximaal 40 milligram per kubieke meter. “Dit label is nog niet verplicht, maar in onze showroom vind je alleen nog maar haarden en kachels met zo’n EcoDesign-label”, vertelt mede-eigenaar Dirk Troost.

Pijler 2: Deskundig advies en gecertificeerde installatie

Om op een verantwoorde manier te genieten van een houtvuur, is het ook belangrijk dat de haard of kachel qua vermogen past bij je woonkamer en op een vakkundige manier wordt geïnstalleerd. Als je kiest voor een DE-erkend bedrijf, zoals Van Manen, weet je zeker dat dat goed zit.

“Wij zorgen bijvoorbeeld dat het rookkanaal zo geplaatst wordt dat er geen brandgevaar ontstaat. Ook besteden we veel aandacht aan de uitmonding van het kanaal en de trek van de kachel of haard. Dat zorgt ervoor dat de ruit van je haard of kachel niet zwart wordt en er geen rook je kamer inkomt als je een nieuw blok hout op het vuur legt. Ook voorkom je zo overlast voor je buren”, legt mede-eigenaar Henk van de Pol uit.

Pijler 3: Gebruik de juiste brandstof 

Nu is het tijd om hout voor je vuur te verzamelen. Kies daarbij voor schoon en droog hout. Daarmee breng je het milieu geen schade toe. Gekloofd hout, onbehandeld resthout en geperst hout zijn allemaal goede keuzes. “Hout dat geverfd of gebeitst is hoort niet in een haard of kachel. Ook dennenhout, spaanplaat en hardhout zijn niet geschikt”, zegt Troost.

Pijler 4: Op de juiste manier stoken

Tot slot is het belangrijk om het hout op de juiste manier in je haard of kachel te plaatsen. De beste manier om dat te doen is de Zwitserse methode. Onderop leg je een laag grote blokken met de gekloofde zijde naar boven. Eventueel kruislings daarop komt een volgende laag grote blokken. En dan bovenop de aanmaakhoutjes en het aanmaakblokje. “Op deze manier ontstaat er snel een vrijwel volledige verbranding”, zegt Van de Pol. “Zonder rookoverlast voor de omgeving.”

Meld je aan voor de stookavond bij Van Manen

Wil je meer weten over deze pijlers? Dan is een stookavond van Van Manen haarden & kachels een aanrader. Je krijgt dan uitgebreid uitleg én je gaat samen met een adviseur aan de slag met het maken van een sfeervol en verantwoord houtvuur. De avonden beginnen om 19.15 uur. Om 21.30 uur loop je weer naar buiten. Deelname is helemaal gratis en vrijblijvend. Wel is het nodig om je vooraf even aan te melden. Dat kan via Aanmelden stookavond

Dichte kachel tot wel 50x schoner dan open haard

Waar denk jij aan bij een houtvuur? Veel mensen zien dan een tuinkachel of zo’n ouderwetse schouw met een open haard voor zich. Zulke toestellen vind je niet meer bij Van Manen haarden & kachels, omdat ze een laag rendement hebben en voor veel luchtvervuiling zorgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel schonere alternatieven als je wilt genieten van een houtvuur, blijkt uit een rondje door de Barneveldse showroom.

Tientallen moderne houtkachels in de showroom

In de showroom staan tientallen moderne haarden en kachels. Van vrijstaande kachels tot inbouwhaarden en speksteenkachels. Die zijn allemaal dicht, dus met glazen deurtjes die je alleen opent om het vuur op te bouwen en later nieuwe houtblokken toe te voegen. Zulke dichte haarden en kachels hebben een veel hoger rendement en zijn tot wel 50 keer schoner dan een open haard. Heb jij nog zo’n open haard? Dan kan je daar eventueel een dichte inzethaard in laten bouwen. Zo kun je op een verantwoorde manier blijven genieten van vuur!

Bovenstaand artikel is geplaatst in WoonKrant Barneveld en kunt u terugvinden bij Woonkrant Online

Meer lezen? Dat kan in onderstaande blogberichten: